روانشناسی بازی کودکان

 

همه‌ی کودکان دارای توانایی و استعداد مختلفی هستند. اما برای شکوفا شدن آنها نیاز به کمک والدین دارند. بازی کودکان عاملی مهم و مؤثر در رشد و شکوفایی استعدادهای کودک به شمار می رود.

 

کودکان از بازی كردن لذت می‌برند زیرا روشی است برای ورود آسان‌تر آنها به دنیای واقعیت‌ها و كمك می‌كند در آینده در مورد چیزهایی كه به آنها علاقه دارند، مسوولیت‌پذیر و متعهد باشند. بازی کودکان امکان می دهد که نسبت به افراد محیط جهان و طبیعت پیرامون خود شناخت کافی پیدا کنند و باعث رشد و خلاقیت می‌گردد. وقتی آنها بزرگ‌تر می‌شوند، گرایش به بازی با كودكان همسن وسالشان هم بیشتر می‌گردد.

روان‌شناس معروف سویسی پنج معیار را به عنوان شاخص‌های بازی معرفی می‌کند:

-بازی دارای هدف در خود است.

-بازی اختیاری است، نه اجباری.

-بازی دلپذیر و خوشایند است.

-بازی ترتیب و سازمانی ندارد.

-بازی از قید کشاکش و پرخاش آزاد است.

به بازی بچه ها اهمیت دهید. چرا که تمام زندگی کودک در بازی شکل واقعی به خود می پذیرد.بازی وسیله طبیعی کودک برای بیان و اظهار «خود» است. آلفرد آدلر روان شناس معروف می‌گوید که «هرگز نباید به بازی‌ها به عنوان روشی برای وقت کشی نگاه کرد». بازی کردن برای کودک مساوی است با صحبت کردن برای یک بزرگسال. بازی و اسباب بازی، کلمات کودکان هستند.

تجارب زندگی کودک از طریق بازی صورت می گیرد.کودک در جریان بازی و در یک زمان، پرورش فکری و عاطفی، جسمی و اجتماعی می‌یابد. اساس بازی تجربه ای است که از طریق عضلات و حواس خود کودک، به دست می آید. بدن تنها وسیله‌ای است که کودک  می‌تواند جهان خارج را توسط حواس مختلف درک کند. بازی برای کودک به منزله کار محسوب می شود و  کار به منزله شرکت انسان در تولیدات اجتماعی و در ایجاد ارزش های فرهنگی و مادی و به عبارت دیگر شرکت انسان در ایجاد ارزش های اجتماعی است. اما بازی از چنین اصولی پیروی نمی کند و رابطه مستقیم با اهداف اجتماعی ندارد. ولی از سوی دیگر باید گفت که به طور غیرمستقیم با این اهداف در ارتباط است. به این معنی که انسان را با همان فعالیت جسمانی و روانی که لازمه کار است عادت می دهد.

بازی در تربیت احساسات کودک تأثیر بسزایی دارد.کودکان از طریق بازی احساسات، ناکامی‌ها و اضطراب‌های خود را بیان می‌دارد. مسأله مهم این است که بازی و اسباب بازی ها باید متناسب با ویژگی های سنی، رشد جسمی و روانی کودک باشد تا اثرات مفید و سازنده را داشته باشد وگرنه بعضی مواقع ممکن است اسباب بازی به دلیل عدم تناسب با ویژگی های سنی و رشدی کودک، او را دچار شکست های متعدد و در نهایت، احساس حقارت کند که در این صورت، آن اسباب بازی برای کودک مضر است. بنابراین در انتخاب نوع بازی بسیار دقت نمایید.

 

افزودن دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمت های مورد نیاز علامت گذاری شده اند

مشاوره رایگان